„Огромно признание за труда на преподавателите от Мати Болгария е отличното представяне на възпитаниците на училището в организираните национални конкурси и олимпиади за различните възрасти – в начален етап на обучение и при учениците 5-7 клас.

За своя упорит труд, децата-таланти на ОУ „Мати Болгария“ и заслужили преподаватели са отличени от ръководството на учебното заведение с връчване на грамоти и предметни награди за успехите им през учебната 2002/20023 година, достойно представяне за училището и град Казанлък и с постижения в областта на образованието, културата и спорта.“ С тези думи обществената медия отрази инициативата в ОУ „Мати Болгария“, която имаше за цел да се направи равносметка на успешната и ползотворна от към успехи и награди във всички области на ученическия живот учебна година. Всичко това се случи изклчително тематично в навечерието на 24 май – Деня  на Българската просвета и култура.

СБНУ всяка учебна година провежда 6 състезания, обхващащи материала по отделните учебни предмети – „Аз рисувам“, „Аз, природата и светът“, „Аз и знанието“, „Аз и числата“, „Аз и буквите“, „Аз общувам с Европа“. След обявяване на резултатите от всички състезания, учениците с максимален резултат 50 т. от 2 състезания се класират за Национално финално състезание. Всички, получили 50т. на финалното състезание, получават златен медал, а останалите – сребърен. През тази учебна година в ОУ ,,Мати Болгария“ за финалния кръг се класираха 72 ученици от 1-4клас. Те за пореден път доказаха своите знания, спечелвайки 12 златни и 59 сребърни медала. Виктор Белчев е единственият четвъртокласник в община Казанлък, който е с максимален брой точки и златен медал.